Blog

Refah Meselesi

Refah Meselesi

Friend of the Sea (FoS) ve Fair-Fish International Organizasyonları, ‘Open Philanthropy Project’ den fon alarak Friend of the Sea sertifikasyonuna sahip olan akuakültür firmaları arasında hayvan refahı prensipleri hakkında farkındalığı arttırmak üzere CAREFISH adıyla yeni bir projeye imza attılar. 

2 yıl sürecek bu projede Fair Fish International örgütü olan FishEthoBase araştırmacıları, direkt firma ziyaretleri ile gözlemler yaparak mevcut durumu analiz edecekler. Bu ziyaretlerden elde edilen veriler ve çiftlik bazında iyileştirme önerileri, firmalara sunularak Friend of the Sea standartları içerisinde kademeli olarak değerlendirilecekler.  Balık refahını ölçmekte kullanılan başlıca parametreler; çevrenin ve suyun kalitesi, davranışsal ve fizyolojik durum ve yemin ve personelin refah konusunda eğitilmesi olarak belirlenirken, FoS ve Fair Fish tarafından yapılan araştırmaların formal sunumlar halinde akademik çevrelerde ve endüstriyel konferanslarda sunulması da planlanıyor. Proje; Hırvatistan, İtalya, İspanya, Yunanistan, Türkiye ve Avustralya’daki çiftlikleri kapsayacak.

FoS kurucusu ve direktörü Paolo Bray; “FoS, balık refahı gereksinimlerini kademeli olarak sertifikasyon kriterleri arasına koymayı planlıyor. “ şeklinde bir açıklama yaparak güçlü bir şekilde çevresel parametrelere bağlı olan hayvan refahının tüketicilerin sorumlu akuakültür firmalarından beklentilerinin bir parçası olduğunu ifade etti. 

FishEthoBase’in değerlendirmelerine göre; balık refahı, kendi türünün potansiyeli kadar hayatta kalabilmesi ve bireyselliğini gerçekleştirebilmesi ile mümkündür. Gerçekleştirilen kampanyalar sayesinde hayvan refahı konusu, AB yasal mevzuatına girebilmiş ve İsviçre gibi diğer bazı ülkelerde Hayvan Refah Yasası adı altında 2008 yılında yasalaşmış durumdadır. Hatta son zamanlarda İngiltere Çevre Sekreteri Michael Grove yasal değişiklik hakkında teklif verme girişimleri başlatmış.

FoS sertifikasına sahip işletmelerin bu programa dahil olup olmaması, kendi inisiyatiflerinde ve gönüllülük esasına dayanıyor. Gelecekte kendi sertifikasyon değerlendirmelerine girecek olan soruları yönlendirmek ya da yanlış olanları düzeltmek ise ancak çalışmanın içerisinde yer alarak mümkün olabilecek gibi görünüyor. 

Bu durum, Global GAP Aqua modülünün üzerinde çalışıldığı dönemlerde de böyle olmuştu ve sektörün önde gelen firmalarından birisi olarak bu çalışmalarda yer almıştık. FoS ile bu projede de yer alarak ilk ziyaretten sonraki değerlendirme raporunda övgüler almayı başardığımızı gururla söyleyebilirim. 

Bu konuya ilgi duyanlar için; 1-5 Ekim’de İtalya’da akademik çevre ile endüstrinin bir araya gelmesinin hedeflendiği “2nd Summer Shoal on Fish Ethology and Welfare“ konferansına dikkatinizi çekmek isterim. Konferansta balık davranışları ve balık yetiştiriciliğinde refah standartları, hasat yöntemlerinin refah bakımından değerlendirilmesi, çözüm önerileri, balık refahının yetiştiriciler ve avcılar perspektifinde değerlendirmeleri gibi ilgi çekici bölümler yer alıyor. Ayrıca, SIBIC 2018 adı altında VII Congress Of The Iberian Society tarafından Portekiz’de akuakültür ve balık refahı özel bölümlerine yer verilen bir organizasyon daha düzenlenmişti. Merak edenler için sonuçların ya da yayınların internetten takip edileceğini eklemek isterim. 

Hayvan refahı, artık bir popülist yaklaşımdan öte; biz yetiştiriciler için kısa vadede önemsenmesi gereken bir zorunluluk olacağa benziyor. Üstelik sadece yetiştiricilik standartları değil, gıda güvenliği ve kalitesi ile entegre edilmiş hasat etme prosedürleri de işin içine giriyor. Hadi bakalım hepimize kolay gelsin...

Kaynaklar: 

http://www.friendofthesea.org/news-doc.asp?CAT=1&ID=1110

http://fishethobase.net/en/summer-shoal-2018/

Şeyma Tarkan
Yetiştiricilik Kültür Balıkçılığı İle İlgili Yeni Projeler Balık Refahı

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.