Basın Odası


Toprak Havuz Sektörünün Öncüsü: Denizcan Yem

15.04.2016 tarihinde Milas Bayimiz olan Denizcan Yem’ den Ertan İçöz ile bir röportaj gerçekleştirildi.

Özer Akçam: Merhabalar Ertan Bey, öncelikle bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Sizinle olan ticaretimizle, işbirliğimizle ve sektörle ilgili uygun görürseniz bir değerlendirme yapmak isteriz. Sektörde 2008’ ten beri faaliyet göstermekte olan Denizcan Yem hakkında biraz bilgi almak isteriz. Hangi aşamalardan geçerek piyasada yerini almıştır?

Ertan İçöz: Sizin de bildiğiniz üzere 2008’ in sonbaharından itibaren Denizcan Yem kurulmuş ve kurulduğu günden itibaren toprak havuz balıkçılarına yem satışı ile başlamıştır. Başlangıçta dört ortak olarak Denizcan Yem’ i kurduk. Sonrasında iki ortağa düştük ve şuanda iki ortaklı bir aile şirketi olarak yolumuza devam ediyoruz. 2008- 2016, sekiz yıl dolu dolu Çamlı’ yla omuz omuza verdik, beraberce mücadeleye ve sektörde var olmaya devam ediyoruz. 

Özer Akçam: Denizcan Yem olarak Balık Yemi bayilerimiz arasında en yüksek tonaj ve ciroya sahip bayisiniz. Başarı hikayenizi bizimle paylaşır mısınız?

Ertan İçöz: Öncelikle başarımızın kaynağını ‘ kalitede ve hizmette istikrar ‘ şeklinde açıklamak doğru olacaktır. Biz, Çamlı ürünlerini sekiz yıldan bu yana satmaktan memnuniyet duyuyoruz. Her firmada olabilecek problemler zaman zaman bizde de yaşanıyor olsa da; sebepleri bize tarafınızdan detaylı olarak aktarıldığı için bizler de bu doğrultuda üreticilerimize gerekli bilgilendirmeyi yapabiliyoruz. Kalitede ve hizmette sahip olunan istikrarın, başarıyı kendiliğinden getirdiği belirtilmelidir ki; bunun temel sebebi, bizim de üretici olmamızdan kaynaklanıyor. Denizcan Yem olarak, Milas Ekinanbarı mevkii de Net Balıkçılık ve Su Ürünleri Ltd. Şti olarak faaliyet gösteren ve balık üretimi yapan bir yan şirketimiz bulunmaktadır. Bu doğrultuda, üreticilerimizin hallerinden, dillerinden anlıyor ve üretici- bayi arası gelişen iletişime önem veriyoruz.

Bu süreçte iyi günlerimiz olduğu kadar, kötü günlerimizin de olduğu, ancak kalitede sahip olunan istikrarın Denizcan Yem olarak bizi diğerlerinden farklı kıldığı belirtilmelidir.

Özer Akçam: Toprak havuz balıkçılığı nasıl yapılmaktadır? Diğer türlere kıyasla kendini farklılaştırmış olduğu yanları, avantajları, dezavantajları nelerdir? 

Ertan İçöz: Toprak havuz balıkçılığı, başlangıçta Milas ekonomisine, daha sonra da ülke ekonomisine katma değer sağlayan bir olgudur.  Bu balıkçılık türünde, çorak arazilerin yani tarım yapılamayan arazilerin ülke ekonomisine kazandırılması söz konusudur. 25 yıllık bir geçmişe sahip olup,  emekli bir öğretmenin; ‘ Yer altından çıkan bu su tuzlu ama, acaba çipura, levrek burada yetişir mi? ‘ fikri ve denemesi ile oluşmuş ve şu anda yaklaşık 3.000 ton civarına ulaşmıştır. Bu yetiştiriciliğin, daha önce de belirtmiş olduğum üzere; çorak arazilerin değerlendirmesinde etkili rolü vardır.  

Özer Akçam: Toprak havuz balıklarını neden tüketmeliyiz ya da bir başka deyişle neden tercih etmeliyiz?

Ertan İçöz: Öncelikle lezzetinin farklı oluşundan dolayı toprak havuz balıkları tercih sebebi olmalıdır. Yetiştiricilik şartlarının farklı olmasından ileri gelen faktörler, balığın daha da lezzetli olmasını sağlar. Toprak havuzların taban yapısında bulunan canlılar ile beslenmesinden ve su yapısının farklı oluşundan dolayı balıklar, doğala en yakın şekilde beslenir ve bu durum, lezzeti arttırır. 

Özer Akçam: Milas’ ta toprak havuzu üretimi yapan üreticilerin durumları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Ertan İçöz: Toprak havuzda üretim yapan üreticilerin, denizde çipura- levrek üretimi yapan firmalara kıyasla dezavantajları olduğu kadar, avantajları da mevcuttur. Bu türde daha kontrollü bir ortamda ve daha kısa bir sürede balık üretimi yapıldığından önemle bahsedilmeli ve dönemsel olarak değişen balık satış fiyatlarından daha olumlu ya da daha olumsuz olacak şekide etkilenildiği belirtilmelidir. Bölgedeki üreticiler, yıllık genelde 29- 50 tonluk küçük çiftlikler olduğu için balık satışlarını da en karlı döneme denk getirmek zorundadırlar. Üretim yapılan balıkların ağırlığının toprak havuz levrek olmasından dolayı denizdeki levrek ve balık fiyatları da etkilenmektedir. Üreticilere yem satışı yapmamızın yanında ‘ Balık Satış ‘ grubumuzdan almış olduğumuz piyasa öngörüleri ve bilgileri ile üreticilere sağlıklı aktarım yapabildiğimizi, bununla birlikte sadece yem konusunda değil, satış konusunda da destek aldığımızı önemle belirtmek isterim.

Sürekli yer altı sularını motopomplar ile yüzeye çekilmesinden dolayı enerji sarfiyatımızının fazla oluşu ve üretimi yapılan balıkların ihracatının yapılmaması gibi dezavantajlardan dolayı iç piyasada balık alıcılarına yetiştirilen ürünlerin satışı yapılmaktadır. 

Özer Akçam: Genel olarak Türkiye çipura- levrek sektörünü nasıl görüyorsunuz?

Ertan İçöz: 2015- 2016 yıllarında sektörün gidişatının iyiye doğru gittiğini söylemek isterim. Özellikle ihracattaki artış, balık fiyatlarını yukarıya çekti. Çok balık üretmektense, satılabilecek balığı üretmenin ve sonucunda kar etmenin yolunu bulduk diye düşünüyoruz. Ümit ediyoruz ki; bu trend böyle devam eder ve kazançlı bir üretim süreci tamamlanmış olur. 

Özer Akçam: Çamlı Yem ile olan işbirliğinizden memnun musunuz? 

Ertan İçöz: Çamlı Yem ile olan işbirliğimiz, 2008 yılından beri devam ediyor. Önemli olan; bu istikrarın sürmesi. Karşılıklı olan bu işbirliğinde Denizcan olarak çizgimizi ileriki yıllarda da korumayı ve nice sekiz yılları beraber geçirmeyi ümit ederiz. 

 

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.