Bilgi Merkezi


Kış Aylarında Kümeslerin Isıtılmasının Önemi Nedir?

Kış aylarında ısı derecelerinin düşmesi ve dışarıdaki nem oranının artması ile kanatlı hayvan üreticileri üretim yerlerine giren havayı daha yakından takip etmek durumundalar. Temiz ve rahat havayı sabitlemek ve karbondioksit ile amonyaktan mümkün olduğunca uzak olmayı sağlamak birincil meseledir.

Kuluçka şartlarını tam olarak sağlamak her şeyden önemlidir. Çiftçiler geleneksel yöntemleri devam ettirmelerinin yanı sıra bir şekilde ortam ısısını ve nemini sabit tutmak zorundadırlar. Lpg’den biomass teknolojisine kadar yer altı ısıtmaları ile birçok ısıtma sistemi mevcuttur; bu sistemler her ortam için farklılık gösterebilecek seviyede tasarlanmaktadır.

İlk 24-48 saat, kanatlının tüm yaşamı için hayati bir zaman dilimidir ve sağlık – performans bakımından tüm üretim zincirini etkilemektedir. Üreticiler ortam ısısını önceden 28-30 derece arasında ayarlamalıdır. Hava sıcaklığı 33 dereceyi geçmemeli ve nem %60-70 arasında olmalıdır. Tavuklar 12-14 yaşına kadar kendi vücut ısısını ayarlayamadığından ortam ve hava ısısının ayarlanması onlar için çok önemlidir.

Hava sıcaklığın düşmesi sonucu ortama giren hava ortam ısısında çok hızlı değişikliklere yol açmaktadır. Bu sebeple kış aylarında havalandırma ve ısıtma sistemleri hayati önem taşımaktadır. Ayrıca kümeslerin dışına kağıt üzerine yem ve içecek koyarak, rastgele seçilen tavukları yemlenmesi sağlanarak yeni doğan civcivlere örnek olması verimli olabilir.

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.