Bilgi Merkezi


Soğuk Havalarda Ahır Planlamalarının Sığırlar İçin Önemi Nedir?

Türkiye gibi ülkelerde hayvanların performansı ve verimi açısından sıcaklık stresi, soğuk stresinden daha ön plandadır. Ancak, soğuk stresine duyulması gereken hassasiyet, sıcaklık stresi ile eşdeğerdir.

Soğuk havalara ve şiddetli rüzgara maruz kalan ineklerde soğuk stresinin ve verim kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla, çiftliklerde kış idaresine dikkat edilmelidir.

Sığırlar soğuk ve nemli havalar boyunca sağlıklı olmak ve iyi bir performans göstermek için bakıma ihtiyaç duyarlar. İyi bir yönetim programı sığırlardaki soğuk stresini azaltarak onları kışa hazırlamak için gereklidir. Böylelikle hem ekonomik olarak kazançlı çıkılır, hem de hayvanların hastalanması kontrol altına alınabilir.

Kışın en büyük problem; soğuktan ziyade tamamen kapalı damlardan kaynaklı yetersiz oksijen miktarı ve yüksek amonyak miktarıdır. Rüzgarı kesmek için planlanmış yapılar ve yarı kapalı barınaklar süt sığırları için hayat kurtarıcıdır. Kritik sıcaklık herhangi bir inek veya buzağı için vücut örtüsüne, nem durumuna, hayvanın büyüklüğüne, deri altı yağ miktarı, olumsuz şartlara maruz kalma süresinin uzunluğuna ve rüzgarın miktarına göre çeşitlilik gösterir. Kaba yem ile beslenen hayvanlar yağ oranlarının fazla olması nedeniyle soğuğa serbest yetişenlere oranla daha dirençlidir. Islak vücut örtüsü hayvanın soğuktan izolasyon kalitesinin düşmesine neden olur ve hayvan kısa sürede donabilir. Hayvan ıslak olduğu durumda kritik sıcaklık yaklaşık 15 °C' ye kadar yükselebilmektedir. Kuru havada tüyler kabarık olacağından hayvanı soğuk havadan koruyan bir battaniye görevi görür. Sonuç olarak süt sığırlarından beklenen verim ancak onlara optimum çevre koşullarının sağlanmasıyla olasıdır.

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.