Bilgi Merkezi


Tavuğum Neden Yumurtlamıyor?

Tavukların yumurtlamaya son vermesinin veya yumurta sayısındaki azalmanın birçok nedeni vardır. Hatta çoğu durumda bu kompleks bir nedene bağlıdır.

* Yetersiz gün uzunluğu: Tavukların yumurta üretimine devam etmeleri için günde 14 saatlik gün ışığına ihtiyaçları vardır. Gün ışığının bir gün için 12 saatte düşmesi üretimde azalmaya, bunun sürekli devam etmesi ise yumurta üretiminin durmasına neden olmaktadır. Hayvanları bu etkiden korumak için gerekli olan en az 14 saatlik gün ışığı yapay yollarla sağlanır. Tavuklarda güneşin battığı izlenimi yaratmaması için aydınlatmanın sabah saatlerinde de yapılması gerekmektedir. Bu yöntem karanlık gün saatlerinde tavukları zor durumdan kurtaracak bir yöntemdir.

* Yanlış besleme: Yumurtacı tavuklar, uzun süre maksimum yumurta verimine sahip olmak için tamamıyla dengeli bir rasyona ihtiyaç duyarlar. Uygun olmayan bir rasyon ile besleme, tavukların yumurtlamaya son vermesine neden olabilir. En yaygın problem ise taze bir su kaynağının temin edilememesidir. Bu özellikle soğuk aylarda, sular buz tuttuğunda daha çok problem olmaktadır. Hayvanların sürekli suya ulaşabilecekleri bir sistemin temin edilmesi gerekmektedir. Yetersiz enerji, protein ve kalsiyum da yumurta üretiminin düşmesine neden olmaktadır.

* Yaşlılık: Yumurta veren tavukların iki yumurtlama dönemi vardır. Bununla birlikte bazı tavukların verim aktiviteleri iki veya üç yıl sonra azalmakta ve bu hayvandan hayvana değişiklik göstermektedir. İyi bir yumurtacı her yumurtlama döngüsünde yaklaşık 50-0 hafta yumurtlayacaktır.

* Stres: Yer değiştirme, tedavi, iklim değişikliği veya korku gibi herhangi bir stres mevcudiyeti yumurta üretiminin düşmesine neden olabilmektedir. Soğuk ( Tavuklar nemli ve hava akımının çok olduğu yerlerde tutulmamalıdır), elde tutma veya taşıma, parazitler ve hayvanların korkması da stres nedenleri arasındadır.

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.