Blog

Ah Bu Yemciler!

Ah Bu Yemciler!

Üreticilerimizle omuz omuza geçirdiğimiz 9 aylık dönemde her türlü sorununda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sorunları doğru bir şekilde algılayıp çözüm noktalarında da beraber yol alıyoruz. Bayilerimiz ve üreticilerimizle kimi zaman sektörün şu andaki durumunu, balığın hakkıyla nasıl satılmasını, hastalıkların tedavisini konuşurken bir yandan da çok değil 25 yıl öncesindeki sektörde yaşanılanların paylaşıldığı koyu sohbetlerle günü sonlandırıyoruz.
Çok şey değişmiş... Kafesler, ağlar, yavru ırkları, barchlar, yem firmaları, üreticiler, paketleme firmaları, su kaynakları, yetiştiricilik bölgeleri, balık alıcıları ve aklımıza gelmeyen onlarca faktör. Bu değişim sürecinde Avrupa’ya ihracat yapan, adından yurtdışında söz ettiren firmalarla sektörde ciddi mesafe kat etmişiz.

  Ama değişmeyen tek şey ''ah bu yemciler'' olmuş…

  Her şey bu yemcilerde mi bitiyor ??? Hayır.

  Bir çiftlikteki ana giderlerin başında yer alan yem; çiftliğin performansına %60-70 oranında etkilerken %30-40 da çiftlik şartları da (Depolama, kullanıcı, öğün miktarı, yemleme oranı…vs) etkilemekte. Üreticilerimizin yem firmalarının geneli için söylediği ''Yem büyütmüyor, bu yem kötü, bu yem iyi, bu firma adam batırır'' derken geriye bakıp eksiklerimizi kapatmamız da gerekiyor.

Sektörümüz bu kadar mesafe kat etmesine rağmen bazı firmaları ayırıyoruz :) Hala daha havuzunda/sisteminde ne kadar balığı olduğunu, günde kaybettiği ölü miktarını, su şartlarına göre hastalıkların önlenmesinde yapılması gerekenleri yapmayan ve tüm bunların sonunda faturayı ''yemciye'' kesen üreticilerimiz de var.

   Hangi firmadan yem alırsanız alın bir yemi değerlendirirken elinizde olması gereken ana veriler:

Stok yoğunlunuz
Su sıcaklık değişimleriniz
Günlük ölü balık adet ve miktarı
Balığınızın ırkı ve alabalıklarda cinsiyeti
Hastalıklardan dolayı yaşanan kayıplar ve antibiyotik miktarı
Yemleme oranı ve öğün sıklığı
Yemleme yöntemi
Sudaki oksijen miktarı
Aşılamalar
Unutmayın yemciler ile üreticiler farklı gemide değil, aynı gemidedir..

Sevgilerimle,

Balık Yemi Satış, Özer Akçam

Özer Akçam
Aquaculture Bioaqua Pınar Fish Feed Feeding Manufacturer Dealer Stock Growth Aquakültür Balık Yemi Yemleme Üretici Bayi Stok Büyüme Farm Çiftlik

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.