Blog

Beslemede Ölçeğin Önemi

Beslemede Ölçeğin Önemi

Günümüz hayvancılığında en önemli sorunların başında girdi maliyetleri yer almakta. Girdi maliyetlerini iyi hesaplama sıkıntısı çeken üreticiler sürekli olarak girdilerin fiyatlarından şikayet etmekte ancak girdi maliyetleri kadar önemli olan diğer bir konu ise tüketilen yem miktarının nasıl ölçülerek hayvana verildiğidir.
Saha da üreticiler ile yaptığım görüşmelerin hemen hepsinde üreticinin ilk sorduğu soru yemin çuvalının kaç paradan kendisine ulaşacağı. Üreticilerin hepsi piyasa şartlarında kaba ve yoğun yemlerin fiyatları üç aşağı beş yukarı bilmekte fakat maliyet hesaplamasını son derece düz mantık ile yürüten üreticilerimiz bir konuyu her zaman atlıyor. Bu konu ise yemleme yapılırken en belirgin şekilde ortaya çıkıyor. Hayvan başına düşen yemleme maliyeti hakkında hesaplamalar yapılmadan, sürü geneli süt verimi ile aylık alınan tüm yemlerin maliyetleri hesaplanarak üretilen üründen yapılan kar veya zarar hesaplanıyor.

Saha da yaşadığım bu sorunu daha açık bir şekilde aktarmam gerekirse, üreticilerimize sorduğum ne kadar hangi yemden yediriyorsun sorusuna maalesef net cevaplar alamıyorum. Çünkü her üreticinin ahırında bulundurduğu ve soruma şu kap ile 2 sefer günde bir öğün, şu tasla 3 kez veya şu bakraçla 4 sefer gibi cevaplar sorulan sorunun cevabı olmadığı gibi üreticinin yem tüketimi hakkında kilogram bazında net bir değer belirtmediği için maliyet hesaplarında sorunlara yol açmaktadır.

Büyük hayvan sayılarına sahip çiftliklerde rasyon hesabına dikkat edilmesine karşın, küçük çaplı üreticiler ise kesinlikle yedirdikleri yem miktarını dikkate almıyor ve ne yazıkki durum hem verim yönlü,hem de maliyet yönlü yanlışlara sebebiyet veriyor.

Üreticilerimiz; sizlerden ricamız, evinizde bulundurduğunuz ölçekleri vereceğiniz her türlü yem ile tek tek ağzına kadar silme doldurarak bir tartı vasıtası ile tartmanız ve günlük yemleme miktarlarınızı belirlemenizdir. Evlerinde tartı olmayan üreticilerin sesini duyar gibi oldum :) Sizlerden de ricam lütfen mahallede ki bakkalınıza kadar giderek bu sorunu ortadan kaldırın, bizler sizlere rasyon konusunda her zaman destekçi olacağız. Yeter ki siz evlerinizde hayvanlarınıza yemlemede ne kadar ürün vereceğinizi bilin :)

Hepinize şimdiden teşekkür ediyor, bereketli bir üretim diliyorum.

Arda Yüceege
Feeding Yemleme Yem Besleme Büyükbaş Feed Scale Cattle Maliyet Girdi Production Üretim Süt Verimi Cost Milk Efficiency Input

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.