Blog

Dubai Balık Pazarı

Dubai Balık Pazarı

Ortadoğu’nun başkenti olarak adlandırlan Dubai, diğer pekçok sektör için olduğu gibi deniz ürünleri sektörü için de önemli bir pazar olma özelliğine sahip. 1970’lerin başına kadar adeta küçük bir sahil kenti görünümünde olan Dubai, petrolün bulunması ile hızla gelişim kaydetmiş. Bugün ise her ne kadar ekonomisi petrol tabanlı gibi algılansa da, Dubai’nin yıllık toplam gelirinin içerisinde petrolün yeri %7’yi geçmiyor. Yaşadığı dönüşüm ve sunduğu vergisiz ticaret avantajı ile Dubai gayrimenkul, uluslararası ticaret ve hizmet sektöründe dev adımlar atılmış.

Turizmin Dubai için öncelikli sektör olarak belirlenmesi ile bu yönde büyük adımlar atılmış ve Dubai adeta bir alışveriş cenneti haline getirilmiş. Bugün Dubai’yi yılda ziyaret eden 15 milyona yakın turist için şehirde dünyanın en büyük alışveriş merkezi Dubai Mall’ün de aralarında bulunduğu 70’den fazla alışveriş merkezi bulunuyor.

Günümüze nüfusu yaklaşık 2 milyon kişi olan Dubai’de yerli halk olarak tabir edilen Arap nüfusunun sayısı neredeyse 350.000 kişiyi bulmuyor bile. Nüfusun geri kalanı başta Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Filipinlilerden oluşuyor. Zaten nüfusun %70’den fazlasının erkek olması da buraya çalışmak için gelen nüfusu net bir şekilde ortaya koyuyoe. Asya’lı nüfusun bu derece yoğun olması Dubai’deki deniz ürünleri tüketimini de haliyle arttırıyor.

Son 30 yıl içerisinde hızla gelişen ve dönüşüm yaşayan Dubai adeta bir göndelenler şehri silüetine bürünmüş. Dolayısı ile bizim Türkiye’de ve Avrupa’da yaygın olarak gördüğümüz semt süpermarketleri ve balıkçılarından Dubai’de bulunmuyor. İnsanlar alışverişlerini büyük alışveriş merkezlerinin içerisinde bulunan hipermarketlerden yapıyor ve bu durum taze balık satışının önemli bir kısmının da Carrefour, Lulu Market, Geant, Spinney’s gibi hipermarketlerde gerçekleşmesine yol açıyor. Carrefour başta olma üzere bu hipermarketler çok zengin deniz ürünleri çeşidini taze olarak tüketicilere sunuyor.

Çipura ve levrek, özellikle Akdeniz mutfağının giderek artan popülaritesi nedeniyle Dubai’nin tüm zincir marketlerinde kolaylıkla bulunabilen ürünler haline gelmiş. Ancak ithal somon ile birlikte ülkenin pekçok yerel balığıda raflarda geniş yer buluyor. Tüketiciler deniz ürünlerini ağırlıklı olarak taze olarak tüketmeyi tercih ediyor, donuk ve ileri işlenmiş ürünler kısıtlı olarak raflarda yer alıyor.

Dubai’nin deniz ürünleri ticaretinin en yoğun gerçekleştiği ikinci satış kanalı ise balık hali. Hızla gelişen ve modern gökdelenler ile çevrili olan Dubai’de, balık hali bu gelişimin maalesef gerisinde kalmış. Son derece ilkel koşullarda faaliyet gösteren balık halinin yerinin değişmesi için çalışmalara başlanmış. Yeni yapılacak balık hali ile son derece modern bir görünüme kavuşacak olan Dubai balık hali henüz eski yerinde faaliyetlerini sürdürüyor. 

Balık halinin arka kısmında bulunan açık alanda özellikle avcılık balıkları mezat yöntemi ile satılıyor. Araçlar içerisinde bulunan balıklar bu alana toplanan balıkçılar tarafından açık arttırma usulü ile satın alınıyor. Bu bölümde el arabaları ile taşınan balıkları ya da yere sedikleri bir bez üzerinde boylama yapan balıkçıları görmek mümkün.

  Dubai balık halini Dünya’daki diğer balık hallerinden ayıran bir diğer özelliği ise içerisinde bulunan balık temizleme alanı. Halden taze balık alımı yapan balıkçıların önemli bir kısmı aldıkları balıkları bu alan getirerek burada temizletiyor ya da fileto yaptırıyor. Oldukça düşük fiyatlara yapılan bu işlem bu ülkeye işlenmiş taze ürün satışını zorlaştırn en önemli faktörlerden biri. 

  Expo 2020’yi de kazanan ve turizm alanında çok daha büyümeyi hedefleyen ayrıca yoğun bir şekilde göç almaya devam eden Dubai, görünen o ki ilerleyen yıllarda da deniz ürünleri ihracatı için önemli bir pazar olmayı sürdürücek. 

Özgür Aracıoğlu
Pınar Balık Balık Çipura Fish Levrek Dubai Expo 2020 Dubai Balık Pazarı Seabass Seabream Market

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.