Bizden Haberler


Çamlı’dan Sürdürülebilir Çevre Atağı

Çamlı’dan Sürdürülebilir Çevre Atağı

Türkiye’nin ilk entegre kültür balığı tesisi, ilk kültür balığı üreticisi ve Pınar Balık markası ile ilk markalı balığın lansmanını yapan Çamlı, “Önceliğimiz Çevre” diyerek yeni bir projeye imza attı. Türkiye’de ilk kez denenen proje ile denizi ve deniz tabanını temizleyerek olası çevresel etkileri azaltmanın mümkün olabileceğini kanıtladı.

Günümüzde akuakültür endüstrisinin su kaynaklarını koruyan ve sürdürülebilirliğini sağlayan, inovatif ve etkili yöntemler geliştirmesi gereği ortaya çıkmış durumda. Deniz suyunda inorganik besinleri kullanarak çoğalan makroalgler, suyu süzerek beslenen uygun kabuklu türleri, deniz tabanına çökmesi muhtemel organik atıkları kullanarak gelişen deniz hıyarı türleri yetiştirme denemeleri yapan Çamlı böylelikle dengeli bir ekosistem anlayışı sayesinde besinlerin geri kazanımı ve biyokütleye dönüşümünü sağlayarak bir yandan ekonomik çeşitliliği arttırırken diğer yandan çevresel etkileri azaltıyor. Gerçekleştirilen projenin hedefleri arasında akuakültür endüstrisine ait yanlış önyargıların yıkılması ve toplumsal desteğin sağlanmasını, ekonomik ve sosyal değerinin arttırılması yer alıyor.

Sürdürülebilir bir gelecek için yeni nesillere yaşanabilir bir çevrede sağlıklı balık yedirme misyonu ile hareket eden Çamlı’nın gerçekleştirdiği bu proje ile entegre ve bu çeşitlilikte türlerin bir arada üretiminin sağlanması Türkiye’de ilk kez denenmiş. Proje, inovatif ve kaynakların sürdürülebilir kullanılması bakımından Türkiye’ye ve dünyaya bir örnek teşkil ediyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Estitüsü ile proje konusunda işbirliği yapan Çamlı, Gıda Tarım Bakanlığı İl Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ından da danışmanlık ve destek alıyor.

Ekonomik değerinden dolayı avcılık yolu ile aşırı avlanılmış ve şu anda Ege Denizi’nde popülasyonu oldukça azalmış durumda olan deniz hıyarı projenin en önemli unsurlarından biri. Türün yetiştiriciliği ile levrek ve çipura yetiştiriciliğinde olduğu gibi soyu tükenmek üzere olan bu türün üzerindeki av baskısının azaltılması hedefleniyor.

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.