Blog

Değişen Dünya'da Risk Yönetimi

Değişen Dünya'da Risk Yönetimi

Risk, iş dünyasının vazgeçilmez bir elementidir. Şirketlerin hedeflerine ulaşmasını olumsuz etkileyebilen bir olayın veya olaylar dizisinin neden olduğu olası kayıplardır.

20. yüzyılın ortalarına kadar kurumsal risk yönetiminden anlaşılan tek şey, sigorta yaptırmaktı. Yaygın olarak kullanılan alan ise finans ve güvenlik sektörleriydi. Bunun en önemli sebebi; bu sektörlerin veri anlamında oldukça zengin olmalarıdır.

Peki, dünden bugüne hızla değişen dünyamızda içinde bulunduğumuz süreci göz önüne alarak risk algımızı ve risk yönetimi yaklaşımımızı nasıl değiştirmeliyiz?

Çoğumuzu zaman zaman sinirlendiren değişim, artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Hâl böyle olunca, bazı dinamikleri iyi anlamak gerek...

Bugünkü risk yönetim anlayışının dinamikleri nelerdir? Günümüzde risk yönetimi nasıl olmalıdır?

  • Risk kültürünün bir şirketin tüm seviyelerine yayılması gerekir. Böylece, risk zekasına sahip bir kurum yaratılmış olur.
  • İdeal dünyada risk yönetimi, stratejik bir öncelik olup günlük iş akışlarına entegre olmuş bir yapıdır. Bu bir opsiyon değil, bir zorunluluk ve önceliktir. 
  • İş hayatında dikkat edilen en önemli dinamiklerden biri de “çabuk adapte olabilirlik” yetkinliğidir.
  • Öne çıkan diğer dinamiklerden bir diğeri veri analitiğidir. Şirketlerin veriye ulaşmalarının çok daha kolay olduğu bir dünyada analitik çözümlemeler, risk yönetiminde en geçerli araçlardandır.
  • Risk ve getiri arasındaki doğru dengenin bulunması gerekir. En büyük risk, hiçbir şey yapmamaktır.
  • Önemli olan risk almak değil, riskleri yönetmektir.

Hayatta ne kadar risk almalıyız?

Bazı filozoflara göre risk alan tek canlı, insandır. Bir şeyin olası zararlarını, karşılığındaki fayda uğruna bilinçli olarak göze alma davranışı insana özgüdür. En büyük risk, hayatta kalabilmek olup yaşamın en temel motivasyonudur. Tehlike ve tehdit karşısında kendimizi korumaya ve hayatta kalmaya çalışmaya programlı canlılarız. Hayattaki risklerin farkına varıp ihtimalleri minimuma indirmeli ve akıllıca riskler alarak ayakta kalmalıyız.

Korona Virüs riski için ne yapmalıyız?

Zor günlerden geçiyoruz. Birbirimizi kaygılandırmak yerine korona virüsle mücadelede risk almadan tedbirlerimizi alalım, uyulması gereken kurallara uyalım ve fiziksel değil duygusal temasta kalalım. İnsanı mutlu etmeyen olaylarla vakit kaybetmeyelim. Unutmayalım ki, mutluluk kim olduğumuza ya da neye sahip olduğumuza bağlı değildir; sadece ne düşündüğünüze bağlıdır. Bu yüzden her güne sahip olduğunuz şeylere şükran duyarak başlayalım. Umut, sevgi ve başarıya dair düşüncelere yoğunlaşalım. Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.”

Süleyman Güler
Değişen Dünya Değişen Dünya'da Risk Yönetimi Risk Algısı Risk Yönetimi Risk Yönetiminde Dinamikler Risk Kültüründe Risk Zekasına Sahip İşletmeler Risk Yönetiminde Entegrasyon İş Hayatında Çabuk Adapte Olabilirlik Yetkinliği Veri Analitiği Ve Analitik Çözümlemeler Korona Virüs İle Mücadelede Alınması Gerekli Tedbirler

E-Bülten Kayıt Olun

Duyuru ve haberlerimizi takip etmek için e-bültenimize kayıt olunuz.